Paprikakwekerij v.d. Spek| Zuijderwijk & Witzier| Sies & van der Spek| Arjanet| Solyco| Stofbergen Plant Company
Sies & van der Spek

Het kleinste bedrijf van Cluster Bergschenhoek, dat in 2001 van start ging, heet                        

SIES & VAN DER SPEK GERBERA KWEKERS.   

Het is gevestigd aan de Anthony Lionweg 30 in Bergschenhoek en met een oppervlakte is 15600 m2, een onderdeel van Stichting Cluster Bergschenhoek. Dit is een samenwerkingsverband van vijf tuinders. Deze hebben gezamenlijk een energiedeskundige in dienst, die voor hen de warmte en elektriciteit- leveringen in juiste banen leidt. In de jaren van het bestaan van de cluster zijn al heel wat veranderingen en aanpassingen op het gebied van warmte en elektra tot stand gekomen. o.a. twee WKK's en een warmwatersilo. Tevens is sinds enkele jaren ook een ondergrondse wateropslag aangelegd. Dit heeft tot gevolg, dat ook in droge tijden, nauwelijks of geen leidingwater wordt gebruikt. Dit alles heeft het voordeel dat, samen met de andere leden, de cluster als één grote afnemer naar buiten treed. Ook de financiële voordelen van dit gezamenlijk handelen, worden onderling verdeeld.

OMSCHAKELING OP KLEINBLOEMIGE GERBERA'S

Na achttien jaar grootbloemige gerbera's gekweekt te hebben, waarvan negen jaar op de huidige plek, besloot het echtpaar Michel Sies en  Alie van der Spek over te stappen op mini-gerbera's. Omdat de kas na een gebruik van die negen jaar, toch een keer volledig schoon en ontsmet moest worden en de bestaande planten aan het einde van hun latijn waren, is besloten tot deze omschakeling.

95.000 POTTEN.

 In de ruim 95.000 potten prijken nu sinds  zomer 2010, mini-gerbera's in 14 kleuren, o.a. twee soorten wit,oranje, rood, rosé, geel paars en enkele  meerkleurige soorten. Deze soorten zijn door Michel en Alie met zorg uitgezocht. Zij laten zich niet alleen leiden door kleur, maar ook letten zij op de opbrengst door het jaar heen. Sommige soorten geven in de winter meer bloemen dan anderen. Ook letten zij op, dat de bloem gemakkelijk te plukken is.

De planten staan dus in potten, die gevuld zijn met steenwol blokken en worden d.m.v. een druppel-slang, per pot gevoed met kunstmest en water. Deze potten staan op stellingen, ongeveer 60 cm boven de grond. Onder de potten is een lek-goot aangebracht, die het overtollige giet-water terug voert naar de substraat-ruimte. Daar wordt het lekwater door een UV filter gevoerd en geschikt gemaakt voor hergebruik. Hierdoor wordt het milieu niet belast met bemest water en spaart het bedrijf meststoffen uit.

  
  

KWALITEITBEWAKING.

Om de kwaliteit van de bloemen te waarborgen is al in 2003 overgegaan tot het belichten van de planten. De belichting zorgt er voor, dat in de herfst en de winter de producten van een veel betere kwaliteit zijn. Ook de stelen zijn steviger dan van niet belichte bloemen.

Om de productie te bevorderen, wordt de belichtingstijd in een strak ritme geplaatst. Per etmaal wordt 11,5 uur belicht en 12,5 uur verduisterd. Dit belichting regiem heeft het voordeel, dat de planten meer knopvorming krijgen, dus meer opbrengst. Natuurlijk is het ook wettelijk verplicht, om s' nachts geen licht uit te stralen. Het bedrijf beschikt dan ook over dubbele schermen, één om te verduisteren en één om het daglicht te temperen en
daarmee s' zomers de kas-temperatuur binnen de perken te houden.

MACHINALE OOGSTVERWERKING.

Om de groei van de bloemen bij te kunnen houden, wordt nu zes dagen per week geplukt. De aanvoer naar de loods gaat via buis-rail karren. In de loods staat een door Fa. HAVATEC geleverde, omgebouwde insteek-machine, die nu de bos- en sorteermachine is, de gerbera's sorteert op grootte, afsnijdt en in bossen van 20 bloemen samenbindt. Deze machine controleert op grootte van minimaal 7 cm. doorsnede en de juiste vorm van de bloemen en snijdt ze af op de juiste steel-lengte De bossen worden in emmers op veiling-karren geplaatst en in de koelcel gereden. Doordat de bloemen min of meer één voor één in deze machine worden gehangen, is dit na het plukken, een  tweede controle op kwaliteit.

De dagelijkse oogst gaat naar veiling Rijnsburg, dat een onderdeel is van bloemenveiling  Flora/Holland.

Hoewel SIES & VAN DER SPEK GERBERAKWEKERS een relatief klein bedrijf is, werken beide vennoten dagelijks mee. Zowel het werk  in de kas, als de verwerking in de loods wordt door hen beiden gedaan. Daarnaast zijn er enkele vaste medewerkers en wordt gebruik gemaakt van een uitzendbureau. Al deze handen en ogen zorgen voor een gelijkmatige kwaliteit van het product; MINIGERBERA'S

Michel geinterviewd door weekblad bloemisterij.

 

   
   

 

In weekblad bloemisterij werd michel geinterviewd over de zijn grote hobby en de zaken die hem zo bezig houden:

Michel Sies

Plaats: Bergschenhoek

Teelt: minigerbera

Oppervlakte: 1,5 ha

U ligt behoorlijk ingesloten. Kunt u nog uitbreiden?

„Nee, maar daar heb ik ook geen behoefte aan. Ik kan hier goed mijn boterham verdienen. Je moet een keer tevreden zijn. Uitbreiden om het uitbreiden, zoals veel gebeurt, zie ik niet zitten. Het leidt tot te veel aanbod en slechte prijzen. In de groenten zijn ze helemaal de weg kwijt. Mensen die er 50 ha bij zetten, ik snap ze niet."

Groter is toch efficiënter?

„Dat klopt. Ik zit hier in een tuinbouwcluster van 20 ha. We werken samen met energie en water. Verder kopen we kunstmest en biologie samen in. Dat werkt buitengewoon goed. Je levert wat vrijheid in, maar het levert geld op. Je kunt makkelijker investeren. Het scheelt zo 3 tot 4 euro per m2 in de productiekosten. Dat is op dit moment het verschil tussen overleven en stoppen."

Hoe loopt het in de gerbera's?

„In onze teelt hebben we nog geen koude sanering gehad. Ik heb het idee dat dat nog boven ons hoofd hangt. Er komt een paar ha uitbreiding aan in de mini's, en die bloemen moeten allemaal een baasje vinden. Het is een vicieuze cirkel. We weten allemaal hoe dat afloopt. Er valt een zootje af, en daardoor krijgt de rest weer wat lucht. Dat klinkt cru, maar zo is het."

Vindt u het werk nog leuk?

„Op zich wel. Maar als je bloemen moet weggooien, dan gaat de lol er snel af. Gerbera's telen is voor mij geen roeping. Ik doe het om geld te verdienen. Na het werk ga ik altijd naar de dieren. Daar krijg ik rust van. Dat houdt me op de been."

Hoeveel dieren heeft u?

„Ik heb ongeveer 40 schapen en 10 dikbilkoeien. Volgens mijn boekhouder is dat eigenlijk geen hobby meer."

Vanwaar die interesse in dieren?

„Ik wilde altijd boer worden. Mijn opa had ook dieren, daar heb ik het van. Een boerderij was echter financieel niet haalbaar. Dat had alleen gekund als mijn vader ook boer was geweest. Mijn vader had een zaak in herenkleding. Ik heb eerst de landbouwschool gedaan, ben toen als medewerker in de tuinbouw begonnen en later heb ik samen met mijn vrouw ­- die tuindersdochter is - een gerberakwekerij gekocht."

Zijn de dieren met de kwekerij te combineren?

„Gaat wel. Het voorjaar is best een hectische tijd, wanneer de schapen lammeren en er tegelijk een hausse aan gerbera's komt. Dan zijn er wel eens nachten dat ik heel weinig slaap. De schapen hebben altijd voorrang. De bloemen staan er over een paar uur ook nog wel. Mijn vrouw is altijd blij als het laatste schaap gelamd heeft."

Nooit spijt gehad van de bloementeelt?

„Als de kwaliteit goed is, kun je in de bloemen geld verdienen. Er wordt op naam geveild, daar kun je je hart en ziel in leggen. Bij groenten doet de kwaliteit er veel minder toe."

Naam: Sies & van der Spek 
Adres:Anthony Lionweg 30
PC & Plaats:2661 DX  Bergschenhoek
Telefoon:010 - 52 98 868
Fax:010 - 52 14 233
E-mail:msies@tuinbouwcluster.nl