Paprikakwekerij v.d. Spek| Zuijderwijk & Witzier| Sies & van der Spek| Arjanet| Solyco| Stofbergen Plant Company
Zuijderwijk & Witzier

Gerberakwekerij: hier worden 19 grootbloemige gerbera soorten geteeld, op 25000 m≤ glas. Wij hebben van alle kleuren die in de gerbera's te vinden zijn wel een cultivar in het bedrijf. Niet van alle soorten die er zijn, want er zijn vele duizenden soorten. Wij geven werk aan gemiddeld 20 mensen, waarvan ongeveer de helft een vast dienstverband heeft. Wij werken met vaste krachten, uitzendkrachten, parttime mensen en scholieren.


Belichting
Sinds 1-9-2003 hebben wij lampen in de kas, en daardoor kunnen wij beter inspringen op de wensen van de klant: Een constante kwaliteit, en een constant aanbod qua aantallen bloemen het hele jaar door. Ons belichtings programma start in september, en loopt tot en met april, en de lampen branden in december/januari het langst, nl. 11,5 uur per dag. In de zomer gebruiken we de belichting alleen 's morgens om de planten te actveren, en snel op temperatuur te brengen. Vroeger deden we dat met de verwarmingsbuizen, maar nu met de belichting hoeven we veel minder lang te stoken om de plant op temperatuur te brengen. Zo is het in onze kas dus iedere dag een beetje zomer. Door de sterk fluctueerende prijzen van Gas en Electra is het wel een hele puzzel geworden om op een betaalbare manier te blijven kweken. Sinds 9-2013 is de belichting vervangen door 1000 watt lampen. Van 50 mol par eerst naar 90 mol par nu, met vrijwel dezelfde energie input.


Verduistering
Sinds april 2007 maakt ons bedrijf gebruik van verduistering. Omdat door het soms te langdurig belichten van de plant ontdekt werd dat de Gerbera liever geen langere lichtperiode heeft per dag dan 12 uur, zijn we in de zomer dus een aantal uren per dag gaan verduisteren met een speciaal verduisteringsscherm. De schermspecialist: Huisman heeft bij ons dus een tweede scherminstallatie aangelegen om het donker te kunnen maken, en dit scherm is tevens zeer energie besparend, dus we kunnen nu nog zuiniger met energie omspringen. En dat zorgt ervoor dat we de doelstellingen van de overheid voor de toekomst met gemak zullen halen. In 2013 zijn de schermdoeken door Leen Huisman totaal vervangen, door brandvertragende doeken, en uiteraard weer verduisterend en zeer energiebesparend.


Aircobreese/aircokas principe
Sinds 1-1-2008 maken we op ons bedrijf gebruik van Aircobreese ventilatoren. Deze ventilatoren zorgen ervoor dat de warme lucht die zich vormt rond de belichting boven in de kas zich vermengd met de koelere en vochtige lucht onder in de kas. Ook als het schermdoek gesloten is geeft deze luchtmenging een aangenaam effect, zoals wij dat zeggen een minder "dood "klimaat. Sinds voorjaar 2007 werken wij ook met het Aircokas principe, dat wil zeggen dat we door middel van minder luchten in de kas proberen energie en Co2 te sparen. Dit gebeurd door een vernevelings installatie die heel fijne druppeltjes de kas in blaast, die nauwelijks te zien zijn. Deze waterdamp neemt energie (warmte) op van het zonlicht, en dat zorgt er voor dat de plant ook tijdens moeilijke omstandigheden blijft groeien, en voor de mens in de kas is het ook goed te verdragen. En ook de co2, die we zo hard nodig hebben voor de groei van de plant, blijft beter in de kas bij de plant hangen. Dit alles wordt gestuurd door een speciaal programma en meetinstrumenten van Hoogendoorn, die hierin gespecialiseerd zijn. We starten in 2009 ook nog een proef om via luchtslurven van onder in de kas op een verantwoorde wijze verse buitenlucht in de kas te brengen. We hoopte op deze manier vochtige lucht af te kunnen voeren via een lichte overdruk in de kas , en in de winter hopen we de schemdoeken langer gesloten te kunnen houden, om op deze manier weer extra
aan energie te besparen, en gelijktijdig een beter klimaat te kunnen maken. Deze manier werkt goed, maar we zijn eind 2013 een nieuwe proef gestart met : Ventilation Jet, een ventilator die droge , koude lucht van boven de ( dichte ) schermdoeken naar onder de schermdoeken transporteerd. Hiermee kunnen we de doeken sínachts geheel gesloten houden, wat extra energie bespaard, en het klimaat in de kas homogener maakt. Deze laatste installatie is in een bestaande kas veel makkelijker aan te leggen.


Onze klanten
Onze klanten willen een goede prijs /kwaliteit verhouding, en die bieden wij. Het streven is natuurlijk dat de consument een mooie en lang houdbare bloem in huis zet, en dit houdt in altijd vers en op een zo goed mogelijke manier geteeld. Ons afzet gebied is vooral Europa en Rusland. Landen als Duitsland, Engeland, Frankrijk en de Scandinavische landen zijn onze grootste afnemers. Met ons bedrijf en onze soorten kunnen we goed inspelen op de wensen van de klanten. De afzet wordt geregeld via Bloemenveiling : Flora-holland , zowel via de klok als rechtstreeks naar de klanten op al haar vestigingen.


Uitrusting van het bedrijf
Wij zijn in 2001 gestart met de teelt, op potten. Dit staat op teelt goten op de juiste werkhoogte. Het oogsten wordt elke werkdag gedaan, iedere dag de helft van de kas, en sommige soorten worden iedere dag geoogst, omdat deze snel afrijpen. Onze potten worden gevuld met gemalen kokosbast, een overblijfsel van de kokosnoot. Al naar gelang het een zonnige, warme dag of een regenachtige sombere dag is regelt de computer de voeding en het water geven van de planten. Precies op maat.


Al het water dat de kas in gaat is eerder door het kasdek opgevangen, en wordt in waterbassins en in de grond opgeslagen, tot het nodig is. De bloemen in de kas worden verzameld in oogstkarren, en deze karren rijden automatisch achter een treintje naar de verwerkingsloods, alwaar ze worden gesorteerd en verwerkt.


Sorteerlijn van Havatec:
Sinds april 2007 beschikken wij over een nieuw revolutionair systeem om de bloemen te verwerken in de loods, waardoor er een aantal handelingen automatisch worden uitgevoerd. Dit bestaat uit een bloemen verwerkingsmachine ontwikkelt door Havatec, nadat wij samen met een 20 tal collega's de plannen hiervoor hadden vastgezet. Deze machine verwerkt zowel groot als kleinbloemige gerbera's zoals wij dat in de computer ingeven. ( dus zowel in dozen als op bosjes in emmers) Verder sorteert hij op diameter van de bloem en kromming en lengte van de steel. De mensen in de schuur krijgen hierdoor een rustiger werkklimaat.


De bloemen in de kas worden verzameld in oogstkarren, en deze karren rijden automatisch achter een treintje naar de verwerkingsloods, alwaar ze worden verwerkt. Geen zwaar werk dus. Het oogsten en verwerken van de bloemen neemt ongeveer 80 % van de arbeid in beslag. De overige 20 % van de tijd gaat op aan onderhoud, controle, teeltwisseling.


Arbeidsplaatje
In 1990, zijn we gestart in de gerbera's op een andere locatie. De arbeid zoals we daar starten is niet meer te vergelijken met de arbeid zoals we het nu doen. Omdat de planten teelt op rekken staat hoeft er voor het oogsten niet meer gebukt te worden. Ook de oogstkarren zorgen er voor dat men niet overmatig met bloemen in armen hoeft te lopen. De oogstkarren rijden automatisch naar de schuur, zodat er geen menskracht (ruggenkracht) voor nodig is. In de verwerkingsruimte is zowel voor speciale bestellingen als voor machinaal verwerkte bloemen ruimte. Dit is voor de afwisseling een welkome situatie. Door de vernieuwingen als belichting en verduistering kunnen we nu veel strakker de productie in de hand houden, ofwel minder pieken, en meer gespreide arbeid over het jaar.


Milieustatus van het bedrijf
Wij zijn M.P.S. A gekwalificeerd, dit houdt in dat we de normen die door: Milieu Project Sierteelt zijn samengesteld, hanteren, en tot op heden ook kunnen behalen. Dus met andere worden: We gebruiken niet meer meststoffen als noodzakelijk, we gebruiken zo weinig mogelijk energie, en we werken met zoveel mogelijk natuurlijke bestrijders (insecten die andere insecten opeten of verjagen), om het milieu zoveel mogelijk te ontlasten, om zodoende te komen tot zeer beperkt gebruik van andere dan natuurlijke middelen om ons product schoon en mooi bij de klant te krijgen.


M.P.S. controleert alle deelnemers zeer zorgvuldig, en zorgt er voor dat alle deelnemers iedere 4 weken op de hoogte blijven van hun verrichtingen. Iedere deelnemer wordt ieder kwartaal opnieuw beoordeeld en aan de hand daarvan ook weer gekwalificeerd in A B of C. De A status behaal je als je veel punten in de milieu scorelijst behaald . Ook zijn we bezig met de navolging van de florimark regels, zodat onze klanten ook zeker weten dat wij de europese regels goed navolgen.(mensenrechten, kinderarbeid, chemische middelen,etc Certificering volgt.


Contactgegevens

Naam: Zuijderwijk & Witzier
Adres:Anthony Lionweg 28
PC & Plaats:2661 DX  Bergschenhoek
Telefoon:010 - 52 98 546
Fax:010 - 52 98 547
E-mail:witzuyd@xs4all.nl