Nieuwe WKK

.

Nieuwe WKK

In oktober 2020 is de nieuwe WKK bij het cluster gaan draaien. Er is  gekozen voor een Jenbacher JMS 620 van 3360 kW. Daarmee is deze WKK tweemaal zo groot dan zijn voorganger van 1635 kW. Die had er, na bijna 90.000 draaiuren, zijn taak op zitten. Het cluster heeft voor deze uitbreiding gekozen om alle benodigde elektra voor belichting zelf te kunnen maken. Daarmee kan stroominkoop voorkomen worden waarmee ook de steeds hogere kosten voor energiebelasting, ODE en transportkosten. Ook kan er nu in de zomer meer CO2 zelf gemaakt worden.

De beschikbaarheid van externe CO2 is namelijk allerminst zeker en is het goed om op z’n minst een alternatief achter de hand te hebben. Met dit nieuwe vermogen is er ook jaarrond meer Flexvermogen beschikbaar.

De afgelopen jaren zie we een stijgende waarde voor elektra die flexibel kan worden ingezet.
Extra beschikbaarheid van snel regelbaar flexvermogen kan helpen om de nieuwe installatie weer terug te verdienen. Hiervoor is echter wel de juiste regeltechniek nodig om het optimale resultaat te behalen. Enerzijds moet beschikbaarheid van voldoende stroom voor de belichting worden bewaakt. En anderzijds moet er een goede koppeling zijn met de energiemarkt om die flexibiliteit optimaal te benutten. Daarvoor is er, naast de nieuwe WKK, ook geïnvesteerd in een Isii Powercontrole van Hoogendoorn, welke is geïnstalleerd door Patron Agri Systems. Door de Enova stuurbox te integreren in de powercontrole is er een perfecte koppeling gemaakt tussen de lokale besturing en de energiemarkt. Met deze investeringen zijn de technische installaties bij Cluster Bergschenhoek weer helemaal up to date en loopt zelfs voor door de perfecte besturing.