Sies van der Spek Hortensia

Product: Snijhortensia’s
Locaties: 1
Oppervlakte: 15.600 m2
Certificaten: NPSA

De familie Sies kent een bloemrijke geschiedenis. In 2001 startten ze aan de Anthony Lionweg met grootbloemige gerbera’s. Vanaf 2010 teelden ze mini gerbera’s. In 2019 heeft de kwekerij het roer omgegooid naar het telen van verschillende kleuren snijhortensia’s. In de kwekerij staan op dit moment 10 verschillende soorten. Deze worden dagelijks gesneden, gesorteerd en verkoopklaar gemaakt in de bijbehorende schuur.

 

 

Overstap naar hortensia's

Michel: “We hebben het streven om nog 10 jaar door te werken. We weten dat er geen bedrijfsopvolging is. Omdat we toch allebei ouder worden, zochten we naar een teelt die wat meer rust kent. Een hortensiaplant gaat 10 jaar mee. Dit loopt dus gelijk met onze plannen. Ook kostentechnisch past de snijhortensia ons beter. En natuurlijk is het een prachtige bloem om te snijden.” Om de overstap in goede banen te leiden heeft het ondernemersstel 2 jaar uitgetrokken. De keuze voor de hortensiasoorten maak je eenmalig. Belangrijk dus om het juiste soort te kiezen met een lange termijnvisie in het achterhoofd.

Klein team

Dagelijks snijden drie vaste medewerkers en de twee eigenaren de hortensia’s. Dit gebeurt op kleur. Op zaterdag werken Alie en Michel samen. De overstap naar hortensia’s was best spannend. Sies: “Hortensiakwekers zijn erg gesloten. Heel anders dan de gerberatelers. We hebben dus echt zelf ‘het wiel’ uit moeten vinden. Maar we zijn aardig op weg, mede dankzij een goede teeltvoorlichter.”

 
 

Samenwerking binnen cluster

Michel kijkt positief terug op de samenwerking binnen het cluster. “In de tijd dat ik nog gerbera’s teelde had ik warmte en stroom nodig vanuit het cluster. En natuurlijk water. Maar uiteraard heb ik dit laatste nog steeds nodig voor de hortensiateelt”, geeft Michel lachend aan.

De vader van Michel maakt al vanaf de start van het tuinbouwcluster, de notulen van de maandelijkse clustervergadering. Vroeger hielp hij ook mee in de kwekerij, nu is de clustervergadering een mooie manier om betrokken en op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen binnen het tuinbouwcluster.

 

 

Contactgegevens
 

Sies van der Spek Hortensia

Anthony Lionweg 30
2661 DX Bergschenhoek
010 5298868