Tomatenkwekerij Solyco

 
 

Product: tomaten (tros- en pruimtomaten)
Locaties: 3
Oppervlakte: 17 ha
Certificaten: GlobalG.A.P., Grasp, Tesco, BRC Food, Planet Proof.
Ons bedrijf is lid van Coöperatie Growers United U.A., die verantwoordelijk is voor de volledige verkoop en marketing van het product.

Jaarlijks gaan 12,5 miljoen kg tomaten van Solyco heel Europa door. Er gaat zelfs een klein deel naar het Midden-Oosten. Het plukken en verkoop klaar maken gebeurt op de drie locaties van Solyco. Ons bedrijf is is lid van Coöperatie Growers United U.A., die verantwoordelijk is voor de volledige verkoop en marketing van het product.

 

 

Nieuwe soorten en rassen

Eigenaar Gertjan van der Spek volgt de ontwikkeling van nieuwe rassen en soorten op de voet. In zijn kwekerij zijn regelmatig proeven te vinden. De ervaringen gebruikt hij voor de keuze van nieuwe rassen. Ook het zaadbedrijf maakt voor de productontwikkeling dankbaar gebruik van deze ervaringen.

Water is een belangrijk element

Gertjan is in 2000 gestart aan de Anthony Lionweg, later zijn daar de locaties aan de Wilgenlei (Bleiswijk) en Driessenweg (Berkel en Rodenrijs) bij gekomen. Zeer vooruitstrevend was in 2001 het waterkanaal. Dit kanaal transporteert de pruimtomaten naar de schuur. En dit transportsysteem is nog steeds in gebruik. Vriendelijk voor het product en medewerkers!

 

 
 

Familiebedrijf

Solyco is nog steeds een echt familiebedrijf. Vader Nic van 80 jaar is nog steeds dagelijks te vinden op één van de Solyco-locaties. In totaal werken 9 medewerkers in vaste dienst bij Solyco, veelal in aansturende functie. Het medewerkersbestand wordt bij drukte aangevuld met ZZP-ers en uitzendkrachten. In de zomer gebeurt het weleens dat er in totaal 80 uitzendkrachten bij Solyco werken.

 

Milieuvriendelijke manier van telen

De bestrijding van insecten binnen de kwekerijen gebeurt zoveel mogelijk op biologische basis. Hommels spelen een belangrijke rol bij het bestuivingsproces. Daarnaast maakt Solyco optimaal gebruik van restwarmte en wordt er zeer energiezuinig geteeld door onder andere de dubbele scherminstallatie en zonnepanelen.

 

 
 

Het succes van het tuinbouwcluster

De kwekerij aan de Anthony Lionweg is onderdeel van het tuinbouwcluster Bergschenhoek. Gertjan is binnen het cluster verantwoordelijk voor het watermanagement. “Vorig jaar hebben we nog een omgekeerde osmose installatie aangeschaft om zo de continuïteit van water te blijven garanderen”, geeft Gertjan aan. Deze installatie haalt eerst water uit de grond en vervolgens het zout eruit. Vanuit de gezamenlijke wateropslag in de vorm van 4 bassins en een ondergrondse waterberging, wordt het water verdeeld over de 6 kwekerijen van het tuinbouwcluster.

Samenwerking is binnen het tuinbouwcluster erg belangrijk. Maandelijks is er een clustervergadering. Naast serieuze praat over ontwikkelingen, investeringen, onderhoud is er uiteraard ook ruimte voor een gezellig praatje.

Gertjan kijkt terug op 19 mooie clusterjaren. “Door de krachtenbundeling zijn we vernieuwend en innovatief bezig. We waren bijvoorbeeld één van de eerste met een WKK en rookgasreiniger. Door samenwerking profiteren we samen van inkoopvoordelen van bijvoorbeeld energie. Voor velen een grote kostenpost binnen de bedrijfsvoering. Een win-win situatie dus.”

 

 

Contactgegevens
 

Tomatenkwekerij Solyco

Anthony Lionweg 16
2661 DX Bergschenhoek

gj.spek@solyco.nl