Stofbergen Plant Company

Product: Bromelia’s
Locaties: 2
Oppervlakte: 40.000 m2
Certificaten: MPS-A, GlobalGAP, GlobalGrasp, Product Proof, MPS-SQ

In 2001 is de familie Stofbergen gestart aan de Anthony Lionweg met het telen van Bromelia’s. In 2014 werd de tweede locatie in de buurt van de kwekerij in gebruik genomen. Jaarlijks vinden 2,2 miljoen Bromelia’s hun weg naar in totaal 26 verschillende landen. Slechts 10% blijft in Nederland.

Al meer dan 30 jaar wordt een breed assortiment (op dit moment 30 soorten) met een grote diversiteit in vormen, kleuren en potmaten geteeld. De afgelopen jaren heeft het bedrijf een mooie switch gemaakt. Van aanbodgericht telen naar vraaggestuurd telen. 

Samen met klanten doet Stofbergen Plant Company voortdurend aan product- en marktontwikkeling. Stofbergen’s Bromelia’s zijn verdeeld in een aantal productlijnen: Bromelia’s, Guzamania’s en de specials Tillandsia’s en Ananas.

 

Innovatie & productontwikkeling

Stofbergen Plant Company is de innovator binnen het segment Bromelia’s. Samen met veredelaars en klanten wordt gezocht naar nieuwe soorten. Producten worden ‘gemaakt’ door de veredelaar, getest op groei door de teler en uiteraard verkocht door de exporteur. Vanuit verschillende disciplines wordt gekeken of de kwaliteit, teelbaarheid en de vraag groot genoeg is om grotere commerciële aantallen op te zetten. Samenwerking en kennis delen is essentieel. “Het duurt zo’n drie jaar voordat je een echte markt kan ‘maken’” licht Ed Stofbergen toe. “We investeren dus echt in duurzame relaties.”

Vanuit de moderne kwekerijen worden bestellingen op maat geleverd in verschillende verpakkingen. De producten kunnen na levering direct het schap in van grootwinkelbedrijven maar ook zeker de exclusieve speciaalzaken.

Duurzaam telen

Zoveel mogelijk biologisch en duurzaam telen is belangrijk voor Stofbergen Plant Company. “We zien ook een trend in het gewenste verpakkingsmateriaal. Geen plastic hoezen meer maar karton. Ook wordt steeds vaker gevraagd om producten zonder grond. “Een vraag waar wij met onze productlijn Tillandsia op in springen. Ken je de lucht Tillandsia al?”

 
 

Samenwerking binnen cluster

 Stofbergen Plant Company gebruikt met de kwekerij aan de Anthony Lionweg het water vanuit het tuinbouwcluster. Ook wordt elektriciteit vanuit de WKK uit het cluster verkregen. De hierbij vrijgekomen CO2 gebruiken de groentetelers uit het cluster. De warmte wordt verdeeld over de aangesloten bedrijven. “De kracht van dit cluster zit hem in de verschillende type kwekerijen en producten. Alles dat opgewekt wordt, kan gebruikt worden. We gebruiken binnen dit cluster echt elkaars krachten. En een groot voordeel is dat ik geen omkijken meer heb naar bijvoorbeeld het energieaspect. Een vak apart om het goed te doen”, besluit Ed.

 

Contactgegevens
 

Plant Company

Anthony Lionweg 12
2661 DX Bergschenhoek
010 5212754